BSO Sterrenschool

BSO Sterrenschool is samen met, de voorschoolse opvang, de tussenschoolse opvang, het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal, een onderdeel van de opvang binnen Sterrenschool Apeldoorn. De gehele kinderopvang is onderdeel van Doomijn Kinderopvang. De combinatiefunctionarissen (onderwijsassistent/leerkrachtondersteuner en pedagogisch medewerker) werken zowel in het onderwijs als op de BSO. Hierdoor zijn de lijnen kort en krijgen zij net wat meer van de kinderen mee op een dag, wat bijdraagt aan het totale beeld van wat zij van een kind hebben. Vanuit een sterk pedagogisch klimaat worden de kinderen van andere scholen goed opgenomen en gezien als een verrijking van de groep.

Elk kind heeft zijn of haar persoonlijke behoeften, en natuurlijk zijn er regels en afspraken, waarden en normen, waarbij ons doel is dat de kinderen elkaar uiteindelijk zelf helpen bij het elkaar helpen ‘herinneren’ van wat mag en niet mag. “Hoe zorgen we samen dat het fijn is op onze BSO?” Wij begeleiden de kinderen bij het beste uit zichzelf te halen. Persoonlijke benadering,  humor, goede afstemming en open communicatie vinden wij belangrijk aspecten in het contact met de kinderen en hun ouders/ verzorgers.

Er zijn twee binnenruimten die aan het gebouw van de Sterrenschool zijn gebouwd. Ze vallen aan de buitenkant meteen op door de vrolijke gele kleur en de ronde vormen.  De twee ruimtes zijn  als “Speelgroep” en “Chillgroep” genoemd. In de Speelgroep is er een poppenhoek met verkleedkleren,  winkelspeelgoed, en een kaptafel. Ook hebben we er een bouwhoek, een piano, en het atelier waar er volop geknutseld kan worden. In de Chillgroep is er een chillhoek, waar kinderen lekker tussen de kussens een boekje  kunnen lezen, en waar de oudere kinderen in hun zelf gecreeerde “8+ chillhoek” samen kunnen zijn.

In een andere hoek kunnen kinderen gebruik maken van de Wii of een film kijken. Er staat een grote kast met tal van gezeldschapsspelletjes met een grote tafel, en banken om lekker in te hangen. Tussen de ruimten bevind zich de keuken, waar de kinderen de lekkerste hapjes kunnen  maken. En als kinderen even ‘in het geheim’ een dansje willen oefenen is er natuurlijk genoeg ruimte in de lokalen van de school. Verder maken we veel gebruik van het speellokaal, dat is een kleine gymzaal in het gebouw.

En al siert het speelplein zich al door de bomen en de geplaatste boomstammen om tussen te spelen, we zijn hard bezig om van het schoolplein een nóg uitdagender speelplein te maken, waar ruimte komt voor natuurlijke elementen, en dus meer mogenlijkheden voor ‘natuurlijk spelen’. Verder maken we voor activiteiten ook gebruik van het grote grasveld (met speeltoestellen) bij de gymzaal aan de Buys ballotstraat, een klein stukje verderop de straat in. Bij mooi weer is het Curieveld (met een grasveld, een aangelegd voetbalveld, en speeltoestellen) aan de Curiestraat een geliefde uitvalsbasis.

Er wordt zoveel mogenlijk ingespeeld op wat de kinderen aangeven (kinderparticipatie). Vaak zijn er periodes waarin iets even helemaal populair is. Soms is er een periode waarin veel gekookt wordt, of geknutseld, of dan is het ‘optreden’ voor elkaar weer even het allerbelangrijkste (dan hebben ze het er smorgens in de klas al over, over wie er gaat optreden bij de BSO bijvoorbeeld).

Een goed voorbeeld hiervan is ‘Het Sterrenrestaurant’. Wat ooit begon als ‘restaurantje’ spelen in het zand op het schoolplein is uitgegroeid tot een vast item. Om de paar maanden organiseren de kinderen het ‘Sterrenschoolrestaurant’ voor de ouders.  Ze bedenken dan elke keer een nieuw menu, gaan het zelf klaar maken en bedienen. Dat  zijn gouden momenten!

BSO Sterrenschool kenmerkt zich dus door de korte lijnen met het onderwijs doordat er mensen zowel op de BSO als in het onderwijs werken; een team met een jonge geest, humor en een flexibele spirit.  Iedereen kent elkaar wat ten goede komt aan het pedagogisch klimaat en de algehele sfeer in het gebouw. Wij vinden het op de BSO belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn, waarin ze zich, binnen kaders, in deze ‘vrije tijd’ kunnen vermaken op een manier waarbij zij zich prettig voelen.

Nieuwschierig? Kom gerust eens kijken! Meer informatie is te vinden op www.doomijn.nl.