Eten, drinken en trakteren

Het aantal kinderen met overgewicht, en ook het aantal volwassenen, stijgt de laatste jaren onrustbarend o.a. als gevolg van verkeerde eetgewoontes en te weinig beweging. Overgewicht op jonge leeftijd kan grote gevolgen hebben voor nu en later. Denk aan pesten, minderwaardigheidsgevoel, niet goed kunnen meekomen met sport- of bewegingsactiviteiten. Verder zijn er nog de gezondheidsrisico’s op latere leeftijd zoals diabetes, hart-en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Kinderen brengen een groot deel van de week door op school waardoor dit een heel geschikte omgeving is om aan preventie van overgewicht te doen. Natuurlijk samen met de opvoeders!

Wij willen als school graag medewerking van ouders/verzorgers aangaande het trakteren op school en de pauzes.

Samen met de MR van onze school hebben we een traktatie/voedingsbeleid vastgesteld. We vragen hierbij wel dringend uw begrip en ondersteuning. Uiteindelijk gaat het om de gezondheid van uw kind(eren).

Het is de keuze van ouders/verzorgers wat zij hun kinderen te eten meegeven. Aan de andere kant maakt uw kind deel uit van een klas waar de school afspraken voor opstelt. Er zijn grenzen in wat kinderen dus mee mogen nemen.

In het kader van de Gezonde School hebben we daarom een richtlijn opgesteld voor traktaties en de pauze hap/overblijven.

Team Sterrenschool Apeldoorn

 

Pauzehap

De ochtendpauze op school is het moment om even iets te eten en te drinken. Dat is belangrijk om het vol te houden tot de middagpauze. Maar een pauze hap is niet bedoeld als hele maaltijd. Geef daarom iets mee wat niet te groot is en niet te veel calorieën bevat.

In het luchtrommeltje zien we bij voorkeur ook producten zonder te veel suiker, zout of andere ongezonde toevoegingen zoals;

Alle soorten fruit (v.b. kiwi, appel, aardbeien, ananas), rauwkost (tomaat, komkommer, paprika e.d.), brood (bruin/volkoren bolletje), volkoren knäckebröd, mueslibolletje, melk, karnemelk, water.

 

In het lunchtrommeltje

Tussen de middag blijven alle leerlingen over op school. Onder begeleiding van de groepsleerkracht of de ondersteuners hebben de kinderen de gelegenheid om hun lunch te nuttigen.

Onderstaande voedingsmiddelen hebben onze voorkeur;

  • alle soorten fruit (kiwi, appel, aardbeien), ananas, rauwkost (tomaat, komkommer, paprika), brood (bruin/volkoren bolletje), volkoren knäckebröd, mueslibolletje, melk, karnemelk, water.
  • We zullen kinderen die dagelijks wit brood meenemen stimuleren om ook eens een ander broodje mee te nemen.

Ideeën voor broodbeleg: beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals:

  • 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse, light zuivelspread, notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker, pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.

 

Ongezond

Echt ongezond en niet toegestaan zijn koolzuurhoudende dranken zoals Cola. Maar ook sportdranken  zoals Red Bull zijn op school niet toegestaan. Dagelijks Cup-cakes of croissantjes zijn ook niet gezond en daarom ook niet toegestaan. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk, neem daarvoor contact op met de leerkracht.

 

Traktatiebeleid

Trakteren is een feest op zich voor een kind. Bedenk dat een traktatie altijd een extraatje is en dus niet groot hoeft te zijn. Zo kan ook het aantal calorieën worden beperkt.

Het hoeft natuurlijk niet altijd iets eetbaars te zijn, een klein cadeautje kan ook (mooie pen/potlood, bellenblaas, stuiterbal of ballon).

Op de website http://www.gezondtrakteren.nl/ staan leuke en gezonde traktatietips!

Voorbeelden:  Fruit/groente (v.b. snoeptomaatjes, komkommer, mandarijntjes),  zoute krakelingen,  popcorn, krentenbolletje,  zoute stokjes,  soepstengels,  klein koekje,  handje gedroogd fruit (rozijnen), handje ongezouten nootjes, waterijsje, klein cadeautje, enz.

 

Maak traktaties niet te groot. Vooral in de onderbouw is een traktatie al gauw een hele maaltijd.  De traktatie wordt uitgedeeld en tijdens de 10 uur pauze opgegeten (zo creëren we geen extra eetmoment).

Niet toegestane traktaties mogen wel uitgedeeld worden, maar worden niet op school opgegeten. Ze gaan in de tas mee naar huis. Traktaties voor leerkrachten vallen ook onder dit beleid!

 

We hopen van harte op uw medewerking!