nieuwsbrief Sterrenschool Apeldoorn 31 maart 2021

Covid-19 en de Sterrenschool

"Ik ben er helemaal klaar mee"

Een uitspraak die we zowel buiten, door ouders en kinderen, als  binnen, door personeel en kinderen,  de school horen. Helaas kunnen we dit niet sturen, op alle fronten hebben we nog steeds te maken met de Coronacrisis.

De berichtgeving in de krant van vandaag, stemt ons ook niet heel hoopvol voor de versoepeling van maatregelen op de korte termijn.

Ouders die om raad vragen, kinderen met een snotneus niet toelaten of weer op laten halen, testen, besmettingen, quarantaine. Het is elke dag weer een verrassing wat ons te wachten staat. Ondanks alle zorgen die het met zich mee brengt, zijn we er tot nu toe met z'n allen aardig doorheen gekomen. De besmettingen die we hadden kwamen op een relatief gunstig tijdstip, te weten voor de kerstvakantie en voor de voorjaarsvakantie. De quarantaineperiode die daarmee gepaard ging, had grotendeels in de vakantie plaats. Vervelend voor de ouders, kinderen en leerkrachten die het betrof, maar voor de voortgang van het onderwijs wel gunstig.

Ook als we hier een leerkracht verkouden hadden en die zich moest laten testen, hebben we het steeds intern op kunnen lossen. Fijn dat wij dat kunnen, er is namelijk geen invaller meer te krijgen. Bij meerdere besmettingen, of een gewoon griepje, dreigt dit tekort weer een enorm probleem te worden.

Om ons heen horen we dagelijks van klassen die in quarantaine moeten, scholen die (soms voor de tweede keer) op slot gaan. Wat ons te wachten staat, geen flauw idee. Het is in dit opzicht elke dag spannend.

We handhaven op school nog steeds de maatregelen die al meer dan een jaar gelden; geen ouders in de school, tenzij op uitnodiging, handen wassen, mondkapjes dragen, extra ontsmetten, geen traktaties, de pauzes in de bovenbouw gescheiden etc. Laten we hopen dat we het op deze manier redden tot de zomervakantie. 

Heel fijn dat zoveel ouders en kinderen zo goed meewerken.

 

Geen extra lessen

Gezien bovenstaand verhaal en de ontwikkelingen rond Covid-19 kunnen de Mad Science lessen nog geen doorgang vinden. Hetzelfde geldt voor de GVO lessen. Zodra het weer mogelijk is, zullen we u daarvan op de hoogte stellen.

Trakteren op school


Helaas, dit mag nog niet

Nee, helaas, trakteren op school is nog niet toegestaan. We krijgen er steeds meer vragen over, maar dit zijn de afspraken die schoolbreed in ons Bestuur zijn gemaakt. De voornaamste reden is dat thuis klaargemaakte spullen, hoe zorgvuldig het ook gebeurt, niet de school binnen mogen. 

Verpakte spullen mogen wel, het nadeel daarvan is echter dat dit voornamelijk snoepgoed bevat en dat past niet zo goed in onze visie op minder snoepen op school. Fruit, bijvoorbeeld een appel of een ongepelde mandarijn zou wel mogen, maar niet iedereen wil of kan daarop trakteren. We kunnen ook geen onderscheid maken, want dat zou betekenen dat de ene leerling wel zou mogen trakteren en een andere niet. Heel vervelend vinden we dat, maar we vinden ook dat we ons als school aan de gemaakte afspraken moeten houden.

 

 

Werkzaamheden

Op vrijdag a.s. vindt er op school een noodklus aan de watervoorziening plaats. De voorbereidingen van deze werkzaamheden vinden a.s donderdag plaats (morgen dus). Door deze voorbereidingen wordt gedurende een groot deel van de dag het water afgesloten. In normale omstandigheden zouden we de school dan noodgedwongen sluiten. Aangezien we dit jaar al vele weken gesloten zijn geweest, hebben we besloten om de school open te houden. Daarnaast hebben we ook nog de Paasviering gepland en die kunnen we niet uitstellen!

We vragen aan alle kinderen nu wel om, naast hun normale eten en drinken, een extra fles water mee te nemen, zodat ze bijv. de WC door kunnen spoelen. Bij voorkeur minimaal een liter. We zullen op school ook een aantal emmers e.d. klaar zetten, maar dat is niet voldoende voor alle kinderen.

NB: Dit bericht geldt niet voor de kinderen van de Kindertuin.

 

 

Lettercircuit op het schoolplein

De letters zijn overal! Juf Karlijn heeft met de kinderen van groep 1-2 op het schoolplein een lettercircuit gedaan. Op verschillende manieren met de letter die aangeboden is, aan het werk. Er is heel veel geleerd! Een leuke afwisseling op het circuit die elke week ín de groep plaatsvindt!

 

 

 

Nieuws uit groep 3.

In groep 3 kennen we nu alle letters. Dat is heel knap. Ondanks al het thuis werken gaan de kinderen steeds beter en sneller lezen. Veel oefenen ook thuis , het helpt echt……

 We zijn met de nieuwe spellingmethode begonnen: Staal.

Dat is even wennen en erg moeilijk soms nog. Maar het gaat steeds beter. De eerste categorie hebben we gehad :

Het Hakwoord : Ik schrijf het woord zoals ik het hoor. Bv: maan, stam, schaats

We hebben ook een speciaal hakwoord: daar mag geen u tussen. Bv: zalf, arm, berg

Iedere keer komt er een nieuwe spellingregel bij. En zo leren we woorden op de goeie manier schrijven.

Gelukkig is er ook tijd om lekker te spelen want de kinderen hebben elkaar echt gemist.

 

 

Thema; Dat wil ik zeggen!

Groep 5: Het thema waar we nu mee bezig zijn heeft te maken met hoe mensen (en ook dieren) met elkaar communiceren. De kinderen hebben onder andere onderzocht hoe belangrijk oren zijn bij communiceren en hoe oren werken.

Dit laatste hebben ze bekeken met het proefje met de bekertjestelefoon. Heel interessant.

 

De behandeling van de Ipads

We zien langzamerhand op school dat er minder netjes met onze Ipads wordt omgegaan. Hierbij nog even kort de afspraken op een rijtje.

• De Ipads dienen in een tas vervoerd te worden. We zien veel kinderen met de Ipad los in de hand. Schade die, op welke manier dan ook, aan Ipads die op deze manier worden vervoerd ontstaat,  zijn sowieso voor rekening van de ouders. De Ipad moeten in een (liefst stevige) tas naar en van school worden genomen. De meest voorkomende schade is schermschade. De kosten voor vervanging daarvoor bedragen rond de € 110,00 

• Sommige kinderen gebruiken hun hoes als teken- of schrijfschrift. Ook dat is niet de bedoeling. Het is ook niet de bedoeling om er met de vingers stukjes van af te pulken. Schade die op deze manier aan de hoezen ontstaat wordt ook in rekening gebracht. Een nieuwe hoes kost ongeveer € 35,00.  Normale slijtage hoeft uiteraard niet te worden vergoed.

 

 

Paasviering

 

Tot slot, de Paasviering. Ook een beetje anders dan anders, maar ondanks alle beperkingen die er momenteel zijn, hebben we toch een gezellig, maar aangepast programma in elkaar gezet voor de kinderen.

Alle activiteiten zullen plaats vinden met de eigen groep en groepsleerkracht, zodat we ook deze dag in de eigen bubbel blijven. De kinderen van groep 1A blijven deze dag op de Kindertuin. Uiteraard nemen zij wel deel aan alle activiteiten, maar op de eigen locatie.

Uw kind neemt deze dag gewoon een lunch mee naar school. Wij zorgen voor een klein tussendoortje, dus uw kind hoeft niets voor het fruitmoment mee te nemen (het mag natuurlijk wel)

Ook mag uw kind deze dag een gezelschapsspelletje meenemen.

Vriendelijke groeten,

De Paascommissie

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Sterrenschool Apeldoorn is onderdeel van Leerplein055