Vervolg ochtendprogramma Kleuters

Kindertuin en Sterrenschool

Tegen 9.45 uur gaan we eten en drinken. De bakken met de kleine hap worden in de klas gezet en we eten dan fruit en drinken wat in de kring. Graag zien we een gezonde hap: fruit of boterham en drinken, liever geen koekjes, cake, chocolade e.d.

Daarna gaan we weer spelen met ontwikkelingsmateriaal en/of knutselen.

Met behulp van het ‘kiesbord’ maken de kinderen hun keuze kenbaar waar ze willen spelen/werken, voor hen is het inzichtelijk hoeveel kinderen in iedere hoek kunnen spelen. Door het naamkaartje op het bord te hangen maken ze hun keuze kenbaar. Het kan ook gebeuren dat een kind eerst nog niet kiest, dan heeft de juf gekozen of een activiteit met een groepje. Hierna is er nog ruimte voor de eigen keuze van uw kind. We stimuleren de kinderen om hun eigen keuzes te maken, te plannen en zelfstandig te werken. Het plannen oefenen we door een ‘weektaak’ aan te bieden, dit kan een knutsel zijn, een werkblad of een kastspel. Iedere dag wordt er kort geëvalueerd, is je taak klaar, hoe ging het, vond je het moeilijk? Als het niet gelukt is wordt besproken hoe dat komt, we noemen dit: reflecteren.

 

Ook werken we aan een Weektaak.  En werken we, heel regelmatig,  met het  Kiesbord.  Hierop geven met name de  kinderen aan waar ze mee gaan werken, in de groep. Zo leren de kinderen plannen en zelfstandig  werken. Iedere dag wordt er kort geëvalueerd, is je taak klaar, vond je het moeilijk? Als het niet gelukt is wordt besproken hoe dat komt, we noemen dit: reflecteren.

 

Na het spelen – en werken gaan we als het weer het toelaat naar buiten. Bij slecht weer gaan we naar het speellokaal.

 

Buitenspelen/speellokaal

We spelen buiten zolang het weer het toelaat, houdt u hier rekening mee met de kleding van uw kind. Geef gerust laarzen, waterafstotende jas, handschoenen, mutsen en sjaals mee als het weertype daar om vraagt. Buiten kan er fijn worden geklommen, geklauterd en gerend. We kiezen ons materiaal uit de schuur, scheppen, fietsen, karren, noem maar op. Verstoppertje is ook een favoriet spel.

In het speellokaal kunnen we ook klimmen- en klauteren, spelen een spel met een bal of oefenen op een andere manier omgaan met ons lijf en fijn samen spelen met de ander.

Uw kind mag een paar gymschoenen (met naam alstublieft) of sokken met antislip mee nemen. We laten deze in een plastic krat bij ons lokaal, zodat we ze altijd bij de hand hebben.

 

Voor de Kindertuin geldt dat er bij slecht weer binnen  gespeeld wordt. Eén keer per week wordt er op de dinsdagmiddag gebruik gemaakt van het speellokaal bij de Sterrenschool.