nieuwsbrief Sterrenschool Apeldoorn 28 augustus 2018

Beste ouders, verzorgers,

Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2018-2019. Meteen al een exemplaar boordevol informatie. Gaat u er even goed voor zitten om alles door te nemen.

Veel leesplezier toegewenst!

Calamiteitenformulier en toestemming gebruik beeldmateriaal

Vandaag hebben de kinderen een formulier mee gekregen waarop 2 belangrijke zaken staan.

• Calamiteitenformulier; Het komt regelmatig voor dat we door een oud telefoonnummer ouders niet kunnen bereiken. Verder zijn er meer en meer kinderen die gevoelig zijn voor bepaalde voedingsproducten. In nagenoeg alle gevallen zijn we op de hoogte, maar er kan in de loop van de schoolloopbaan ook wel eens wat veranderen. Om goed geïnformeerd te blijven, ontvangt u nu een calamiteitenformulier, zo zijn we weer helemaal bij de tijd.

• In het kader van de nieuwe wet op de gegevensbescherming ontvangt u een toestemmingsformulier voor gebruik van beeldmateriaal.

 

• We verzoeken dit blad z.s.m. volledig ingevuld mee te geven. Bij voorkeur nog deze week.

 

Aanvangstijd en parkeren

Kindertuin

De deuren van de klas in de Kindertuin gaan om 08.15 u open (wel even aanbellen). De ouders zorgen er voor dat hun kind uiterlijk 08.30 u in de groep aanwezig is. Indien u eerst een ander kind naar de Buijs Ballotstraat moet brengen, kan daarvan worden afgeweken. Dit graag aangeven bij de leerkrachten van de locatie Kindertuin. U kunt uw kind om 14.15 u. weer ophalen. Kinderen die een rooster hebben tot 15.30 u. gaan om 14.15 u. onder begeleiding van de leerkracht naar het schoolgebouw aan de Buijs Ballotstraat, u kunt uw kind daar om 15.30 u. ophalen. Ook de kinderen die naar de BSO gaan, lopen mee naar de Buijs Ballotstraat.

 

Buijs Ballotstraat:

De kinderen kunnen vanaf 08.15 u. naar binnen. Om 08.25 u. gaat de eerste bel, de kinderen die dan nog buiten zijn, komen naar binnen. De eerste bel geldt ook voor de ouders, u kunt dan afscheid gaan nemen van uw kind(eren). Om 08.30 u. gaat de tweede bel, we willen dan met de lessen beginnen, alle ouders moeten dan het klaslokaal hebben verlaten. Dat geldt ook voor de ouders van de kleuters!

Kinderen die op de fiets komen moeten voor het groene hek afstappen, fietsen op het schoolplein is niet toegestaan.

Om de verkeersoverlast rond de school te verminderen verzoeken we een ieder zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar school te komen. Indien u toch met de auto komt, dan graag de volgende afspraak in acht nemen.

Aan de Buijs Ballotstraat uitsluitend parkeren aan de zijde van de school. Dit om overlast voor de overburen zo veel mogelijk te beperken. We zien, doordat er soms toch aan beide zijden wordt geparkeerd, dat de doorgang erg smal wordt en daardoor ontstaat er een onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie. Vaak steken kinderen zonder goed uit te kijken opeens de straat over met alle mogelijke gevolgen van dien. Parkeren kan ook aan de achterzijde van de school en aan de Fahrenheitstraat (naast de school). Bij regenachtig weer zien we dat er veel meer kinderen met de auto naar school worden gebracht. Juist dan is het belangrijk dat u zich aan deze afspraak houdt.

Dus uitsluitend parkeren aan de schoolzijde van de Buijs Ballotstraat.

Het ophalen van de kinderen kan om 14.15 u. of 15.30 u. Het is de bedoeling dat ouders buiten het schoolgebouw op het schoolplein op de kinderen wachten.

 

 

Weer naar school

De afgelopen week heeft het team zich goed voorbereid op het nieuwe schooljaar. De bakens voor het nieuwe schooljaar zijn gezet. In de loop van het jaar zullen we u van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

We hebben er in ieder geval weer zin in en hopen er met u, de kinderen en het gehele team weer een fantastisch jaar van te maken.

Wellicht ten overvloede, maar we wijzen u op een aantal belangrijke data voor het nieuwe schooljaar.

• Woensdagavond 5 september: kennismakingsavond Bovenbouw Alleen Niveau 8 (19.30 - 20.15).

• Woensdagavond 19 september: kennismakingsavond Onderbouw; niveau 1, 2 (19.00 u-19.45 u).

• Woensdagavond 19 september: kennismakingsavond Midden- en Bovenbouw  niveau 3,4,5,6,7 (20.00 u-20.45 u).

• 18 september: Schoolreis niveau 3, 4, 5 en 6

• 19 september: Schoolreis niveau 1 en 2

• 12 t/m 14 september: Schoolkamp niveau 8

• 20 en 21 september: Schoolkamp niveau 7

• 25 september: School gesloten ivm een studiedag

• 3 oktober: School gesloten ivm een studiedag

Met vriendelijke groet

mede namens het hele team

Hans van der Most

 

Schoolreisinfo niveau 1 en 2

Geachte ouder(s), verzorger(s),

Wij gaan op schoolreis!

Op woensdag 19 september aanstaande vertrekken we om kwart voor negen met de bus naar Raalte waar de speelboerderij De Flierefluiter zit.

Vanaf half tien tot kwart over twee kunnen we heerlijk spelen in de speeltuin en ook knuffelen met verschillende dieren die daar zijn. We zullen tegen drie uur terug zijn op school. We houden gewoon de normale schooltijd aan om met de dag te beginnen, 8.30u.

We gaan er een hele fijne dag van maken en hiervoor hebben wij nodig:

* Blije kinderen die kleren aanhebben die vies mogen worden.

* Eventueel een extra setje kleding. In een plasticzak mét naam.

Als we het voor de tijd weten kunnen we rekening houden met allergieën en diëten. Neem hiervoor contact op met juf als u twijfelt of de juiste informatie aanwezig is.

Wij zorgen voor het eten en drinken tijdens deze dag, u hoeft uw kind geen extra eten mee te geven.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

Juffen van de onderbouw, Ester, Marian, Lisanne, Alide

 

Eten, drinken en trakteren

Het aantal kinderen met overgewicht stijgt de laatste jaren onrustbarend o.a. als gevolg van verkeerde eetgewoontes en te weinig beweging. Overgewicht op jonge leeftijd kan grote gevolgen hebben voor nu en later. Denk aan pesten, minderwaardigheidsgevoel, niet goed kunnen meekomen met sport of bewegingsactiviteiten. Verder zijn er nog de gezondheidsrisico’s op latere leeftijd zoals diabetes, hart-en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Kinderen brengen een groot deel van de week door op school waardoor dit een heel geschikte omgeving is om aan preventie van overgewicht te doen. Natuurlijk samen met de opvoeders!

Wij willen als school graag medewerking van ouders/verzorgers aangaande het trakteren op school en de pauzes.

Samen met de MR van onze school hebben we een traktatie/voedingsbeleid vastgesteld. We vragen hierbij wel dringend uw begrip en ondersteuning. Uiteindelijk gaat het om de gezondheid van uw kind(eren).

Het is de keuze van ouders/verzorgers wat zij hun kinderen te eten meegeven. Aan de andere kant maakt uw kind deel uit van een klas waar de school afspraken voor opstelt. Er zijn grenzen in wat kinderen dus mee mogen nemen.

In het kader van de Gezonde School hebben we daarom een richtlijn opgesteld voor traktaties en de pauze hap/overblijven.

Team Sterrenschool Apeldoorn

 

Traktatiebeleid

Trakteren is een feest op zich voor een kind. Bedenk dat een traktatie altijd een extraatje is en dus niet groot hoeft te zijn. Zo kan ook het aantal calorieën worden beperkt.

Het hoeft natuurlijk niet altijd iets eetbaars te zijn, een klein cadeautje kan ook (mooie pen/potlood, bellenblaas, stuiterbal of ballon).

Op de website http://www.gezondtrakteren.nl/ staan leuke en gezonde traktatietips!

Voorbeelden:  fruit/groente (v.b. snoeptomaatjes, komkommer, mandarijntjes),  zoute krakelingen,  popcorn, krentenbolletje,  zoute stokjes,  soepstengels,  klein koekje,  handje gedroogd fruit (rozijnen), handje ongezouten nootjes, waterijsje, klein cadeautje, enz.

Maak traktaties niet te groot. Vooral in de onderbouw is een traktatie al gauw een hele maaltijd.  De traktatie wordt uitgedeeld en tijdens de 10 uur pauze opgegeten (zo creëren we geen extra eetmoment).

Niet toegestane traktaties, bijv. chips, mogen wel uitgedeeld worden, maar worden niet op school opgegeten. Ze gaan in de tas mee naar huis. Traktaties voor leerkrachten vallen ook onder dit beleid!

 

Pauzehap

De ochtendpauze op school is het moment om even iets te eten en te drinken. Dat is belangrijk om het vol te houden tot de middagpauze. Maar een pauze hap is niet bedoeld als hele maaltijd. Geef daarom iets mee wat niet te groot is en niet te veel calorieën bevat.

In het luchtrommeltje zien we bij voorkeur ook producten zonder te veel suiker, zout of andere ongezonde toevoegingen zoals;

alle soorten fruit (v.b. kiwi, appel, aardbeien, ananas), rauwkost (tomaat, komkommer, paprika e.d.), brood (bruin/volkoren bolletje), volkoren knäckebröd, mueslibolletje, eierkoek, melk, karnemelk, water.

In het lunchtrommeltje

Tussen de middag blijven alle leerlingen over op school. Onder begeleiding van de groepsleerkracht of de ondersteuners hebben de kinderen de gelegenheid om hun lunch te nuttigen.

Onderstaande voedingsmiddelen hebben onze voorkeur;

• alle soorten fruit (kiwi, appel, aardbeien), ananas, rauwkost (tomaat, komkommer, paprika), brood (bruin/volkoren bolletje), volkoren knäckebröd, mueslibolletje, melk, karnemelk, water.

Ideeën voor broodbeleg: beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat, zoals:

• 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse, light zuivelspread, notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker, pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.

We hopen van harte op uw medewerking!

 

Eten, drinken en trakteren; uitzonderingen

In het vorige item hebben we onze kijk op gezonde voeding en gezond eten uiteengezet.

Mag er nu helemaal niet meer gesnoept worden op de Sterrenschool? We kunnen daarop antwoorden dat we zeker uitzonderingen maken. Een Sinterklaasfeest zonder kruidnootjes is ondenkbaar, een paasfeest zonder een chocolade eitje is ook wel erg kaal. Ook op een schoolreis, schoolkamp of ander schoolfeest wordt zo nu en dan de snoeptrommel gehanteerd. Maar dat gaat met mate en altijd in combinatie met iets gezonds.

We hebben dit beleid nu al enkele jaren en het is erg leuk om te zien dat erg veel kinderen en ouders ook zelf deze aanpassingen doen. Zo zien we bijvoorbeeld op schoolreis dat er niet alleen snoep mee wordt geven, maar ook "snoep"tomaatjes en "snoep"worteltjes e.d.

 

Nieuws uit niveau 1b-2

 

Wat waren de afgelopen dagen weer gezellig in onze groep. Eerst een beetje spannend en aan elkaar wennen, maar de kinderen vinden hun draai alweer snel in de groep. Wij letten deze eerste weken ook weer extra goed op de trommels en bekers van de kinderen. Om zo samen een gezonde start te maken.

Maar wat stond er allemaal ineens op de grote tafel in de kring? Allemaal bakjes met eten of drinken… We hebben ernaar gekeken, eraan geroken en ook ervan geproefd. En we ontdekten toen vier verschillende smaken: zoet, zuur, zout en bitter. De aankomende paar weken werken wij verder aan het thema: gezonde voeding.

Gymlessen

De kleuters spelen met regelmaat buiten of hebben een gymles in hun eigen speellokaal, ook de kinderen van de Kindertuin maken regelmatig gebruik van deze zaal.  Ze hebben geen speciale kleding nodig, maar een paar gymschoenen, een shirtje en korte broek zijn wel aan te bevelen. Een gympakje mag natuurlijk ook. Het is wel handig dat de kinderen een tas hebben waarin ze hun gymspullen op kunnen bergen. Graag alle tassen en kleding en schoenen voorzien van de naam. De niveaus 3 t/m 8 krijgen één per week een extra lange gymles. Als kinderen om de één of andere reden niet mogen sporten, dienen de ouders hiervoor een briefje mee te geven.
De kinderen moeten tijdens de gymles sportkleding (gymschoenen, sportbroek en T-shirt) dragen, dus geen kleding die in de klas ook gedragen wordt. Na de gymles moet de gymkleding mee naar huis, zodat deze gewassen kan worden. Het dragen van gymschoenen wordt sterk aangeraden in verband met de kans op voetschimmels en het bezeren van tenen. Deze sportschoenen mogen geen donkere zolen hebben in verband met het beschadigen van de vloer van het gymlokaal.

Daarnaast is afgesproken dat tijdens de gymles geen sieraden gedragen mogen worden met het oog op de veiligheid.

Het rooster voor bewegingsonderwijs is als volgt:

• maandagmiddag: niveau 6-7; juf Marion (juf Lisanne B in 5-6)

• dinsdagmiddag: niveau 5-6; juf Marion

• woensdagmiddag: niveau 8; juf Lisanne W

• donderdagmiddag: niveau 4; 12.15 - 13.15: juf Gerrie

• donderdagmiddag:  niveau 3; 13.15 - 14.15: juf Annemieke

Zoals u ziet zijn er op donderdag nu 2 gymlessen gepland. De reden daarvoor is dat we nu een groep meer hebben om gymlessen voor te verzorgen, maar we hebben niet meer middagen tot onze beschikking. We delen de zaal met de andere school (Passe Partout/de Rank) en kunnen niet altijd beschikken over de tijd die ons het beste past, vandaar deze oplossing. Uiteraard wordt de lunchpauze daaraan aangepast.

 

Hulpcheque

Een school kan niet (hulp) ouders. Het wordt voor ons dan nagenoeg onmogelijk om naast de intensieve lesmomenten ook nog allerlei festiviteiten te organiseren en uit te voeren.

We hebben natuurlijk Ouderraad die ons al met raad en daad bijstaat met de activiteiten. Maar deze kleine groep ouders kan ook niet alles alleen. Daarom bij de link een Hulpcheque. Als u deze invult dan kunnen we u benaderen als er activiteiten zijn waar u zich voor heeft opgegeven.

 

NB: De Ouderraad kan ook nog wel wat versterking gebruiken. Lijkt u dat wat, neem dan contact op met school.

 

Hulpcheque 2018-2019-2

 

Koptelefoons en oortjes

In niveau 1 en 2 zijn er een aantal koptelefoons aanwezig die in de groep kunnen worden ingezet. In niveau 3 krijgen alle kinderen hun eigen koptelefoon. Dit gebeurt eenmalig! Indien deze koptelefoon door onzorgvuldig of slordig gebruik defect gaat of "zoek" raakt, dan dient u zelf voor een vervangend exemplaar te zorgen. Die kan ook via de school worden aangeschaft. Indien het defect een andere, geen opzettelijke, oorzaak heeft dan gaan we per geval bekijken hoe we het op gaan lossen. De zgn "oortjes" zijn toegestaan vanaf niveau 4, deze worden niet vanuit de school verstrekt en dienen zelf te worden aangeschaft.

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

Sterrenschool Apeldoorn is onderdeel van Leerplein055