Staking juffen en meesters op 5 oktober: goede zaak of niet?

maandag 25 september 2017

Leraren in het basisonderwijs gaan op 5 oktober opnieuw staken. Dit keer de hele dag. Dit betekent dat 1,5 miljoen leerlingen die dag niet naar school kunnen, en hun ouders dus een oplossing moeten zoeken. Ook op onze school en daar is niet iedereen even blij mee.

Afgelopen juni legden we ook al een uur het werk neer: deze keer gaan we echter een hele dag staken. Reden? We willen extra geld om het verschil in salaris tussen leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs kleiner te maken. Ook willen we dat er meer leraren worden aangenomen, zodat de werkdruk omlaag gaat.

Gelijke salarissen

Wij als basisschoolleraren willen een salaris dat vergelijkbaar is met dat van docenten in het voortgezet onderwijs. Daar ligt het startsalaris 7 procent en het maximumsalaris 21 procent hoger. Om de salarissen gelijk te trekken zou er ongeveer 900 miljoen euro nodig zijn. Om de werkdruk van alle leraren in het basisonderwijs te verminderen is er 500 miljoen euro nodig.

Veel partijen zijn echter niet bereid om zoveel geld voor ons vrij te maken. Zo probeerde Lodewijk Asscher (PvdA) onlangs nog 270 miljoen euro los te weken voor de basisscholen. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de belofte dat er in de formatie een ‘substantieel bedrag’ zou worden vrijgemaakt.

‘Vage toezeggingen’

Vakbond CNV Onderwijs heeft genoeg van ‘de vage toezeggingen waar de politiek tot nu toe mee komt.’ ‘Dat is onvoldoende voor structureel beter onderwijs’, zegt Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs. De vakbond maakt, samen met AOb, AVS, FvOv, FNV, de PO-raad en POinactie, deel uit van het PO-front. Het front organiseert een manifestatie op 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag.

Groot gelijk

Een grote meerderheid van de schoolbesturen in het primair onderwijs steunt het doel van de lerarenacties en heeft begrip voor een staking. Dat blijkt uit een peiling van de PO-raad onder de schoolbesturen in het primair onderwijs, die door zo’n driehonderd schoolbesturen is ingevuld. Ook ons schoolbestuur, Leerplein055, evenals het Apeldoornse Protestant Christelijk en Katholieke basisonderwijs ondersteunen deze actie. In Apeldoorn zijn nagenoeg alle basisscholen gesloten op 5 oktober dat is nog nooit vertoond. Deze massale steun geeft aan hoe hoog de nood is.

Naast de salariseis is voor ons, de mensen op de werkvloer, een hoge werkdruk en klassen van rond de dertig leerlingen het grootste probleem. We merken op de opleidingsscholen voor leerkrachten in het basisonderwijs (PABO) een tekort aan studenten. Een belangrijke reden voor jonge mensen om niet het basisonderwijs in te gaan is enerzijds de niet zo hoge beloning, maar vooral de volle klassen, de vele kinderen met een zorgvraag die vandaag de dag in het basisonderwijs zitten en de hele papieren rompslomp die hier bij komt kijken. Jonge mensen zijn niet meer gemotiveerd om in het basisonderwijs te gaan werken. Met als gevolg dat we op lange termijn zonder opvolging zitten voor de pensioengerechtigden van de toekomst en op korte termijn geen vervanging meer hebben voor ziektegevallen. Er worden in Apeldoorn met enige regelmaat klassen naar huis gestuurd omdat er geen vervanging is voor de zieke juf of meester. Voor het huidige personeel gaat zo ook de lol wel af van het lesgeven. En dat zou zonde zijn, want de meeste juffen en meesters hebben er met volle overtuiging voor gekozen om voor de klas te staan.

Delen via