Staking 6 november

maandag 30 september 2019

 

 

foto aob

 

 

Zoals u wellicht al uit de media heeft vernomen, blijft het onrustig in onderwijsland.

Vlak voor de zomer eisten de vakbonden en werkgevers een noodpakket van ruim 420 miljoen euro voor het primair en voortgezet onderwijs. Dat was een eerste stap naar een brede investering in het hele onderwijs, dus ook voor het mbo en hoger onderwijs. Tijdens de algemene politieke beschouwingen werd echter duidelijk dat dit kabinet niet wil investeren in onderwijs. Er werd nauwelijks iets over gezegd, een ernstige schoffering gezien het afgelopen jaar.

Om een duidelijk signaal aan de politiek af te geven, is het gehele onderwijs, leerkrachten, docenten en schoolleiders,  opgeroepen om te demonstreren op 6 november. Dan wordt namelijk de onderwijsbegroting behandeld in de Tweede Kamer.

Dat is dit jaar de ‘laatste kans’ om extra geld voor het onderwijs los te krijgen. Het is er op of er onder. Een eerste peiling geeft aan dat de stakingsbereidheid in Nederland heel groot is.

Of we meedoen is nog niet bekend. Maar gezien de actiebereidheid vorig schooljaar is het verstandig om er rekening mee te houden dat de school woensdag 6 november is gesloten.

We begrijpen dat dit lastig is voor u. Maar nog lastiger is om ’s morgens om 07.00 u een telefoontje te krijgen met de mededeling dat uw zoon of dochter niet naar school kan vanwege ziekte van de leerkracht en het ontbreken van een vervanger. Vorig jaar is dat acht maal het geval geweest op onze school. Nog erger is het dat een school, zoals vorige week in Amsterdam, helemaal dicht moet vanwege een gebrek aan leerkrachten. Ruim 100 kinderen en hun ouders die binnen een paar weken op zoek moeten naar een andere school. Het is maar de vraag of daar wel plek is, want ook die scholen kampen met een leerkrachttekort.

En denk nu niet ‘dat is in Amsterdam’, ook dichterbij huis nemen de problemen toe. In onze regio is vorig jaar van de 100 ziektegevallen maar voor 90 vervanging gerealiseerd. Dat betekent dat 10% niet is vervangen. Zoals het er nu naar uit ziet, zijn er dit jaar nog minder vervangers beschikbaar.

We houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.

Delen via